Sposób podania potrawy z pewnością wpływa na apetyt, przez co przyjęło się mówić, że – jemy oczami. Świadome tego faktu są lokale gastronomiczne, które serwują zamówienia w dobrej jakości naczyniach z porcelany. Jak wyglądają obecnie trendy jeśli chodzi o ten rodzaj wyposażenia w cukierniach, czy kawiarniach? Czy dobrze podane wypieki i ciepłe napoje smakują lepiej? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.
Powszechnie wiadomo, że dobrze podane potrawy smakują lepiej. Zmysł wzroku ma bardzo silny wpływ zarówno na smak spożywanych dań, jak i intensywność odczuwania głodu. W związku z tym, odpowiednio dobrana porcelana podkreśli walory estetyczne i smakowe serwowanych deserów oraz napojów. Zależność tę rozumieją i stosują właściciele kawiarni oraz cukierni, którzy inwestują w modną porcelanę. Do tych na najwyższym poziomie dobierają ją z odpowiednią starannością tak, by pasowała do stylu danego lokalu gastronomicznego oraz jego wystroju. W efekcie goście, czują się bardziej komfortowo oraz odczuwają większy apetyt, co przekłada się na większe zamówienia, a także opinię, że w danym miejscu oferowane są przepyszne wypieki, kawa, herbata, itd.
Porcelana – aktualne trendy, czy ponadczasowość?
Z pewnością nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że porcelanowe trendy co jakiś czas się zmieniają. Chodzi w tym przypadku zarówno o kształty, kolorystykę, jak i wielkość czy rodzaj zdobień. Oczywiście są również kolekcje ponadczasowe i uniwersalne, które pasują do każdej okazji i nie wychodzą z mody od lat. Co zatem wybrać – ponadczasowość, czy nowoczesność? Wszystko zależy od potrzeb, ponieważ uniwersalne zestawy z pewnością będą wykorzystywane dłużej. Z drugiej strony podążając za aktualnymi trendami kawiarnia, czy cukiernia zyskuje opinię miejsca nowoczesnego, a nawet ekskluzywnego. Co jest aktualnie modne wśród wyrobów porcelanowych? Obecnie najchętniej kupowane są fasony grubościenne, które zmierzają w kierunku minimalizmu pod względem zdobień. Wyróżniają je za to ciekawe kształty, które nadają im charakter.
Kolekcje porcelany do kawiarni i cukierni
Popularną marką porcelany, używaną od lat w kawiarniach i cukierniach jest m.in. Lubiana, której producent jest jednym z największych w Europie. Do najchętniej kupowanych przez restauratorów modeli tej markiz pewnością można zaliczyć te z kolekcji Classic, Paula i Bola.
Przedsiębiorcy cenią nowoczesną odsłonę klasyki o uniwersalnych, minimalistycznych kształtach. Taka porcelana doskonale sprawdzi się w przypadku kawiarni czy cukierni, gdzie zazwyczaj króluje biel. Jest z czego wybierać, bo niektórzy producenci mają naprawdę bogatą ofertę. Nie jest to jednak reguła, ponieważ dla miłośników wyrazistych kolorów i nieregularnych kształtów, nieco bardziej odważne propozycje, na pewno docenią klienci. W tym przypadku, jedna z kolekcji, Stone Age, będzie doskonałym wyborem.
Bez wątpienia odpowiednie podanie wypieków czy kawy w kawiarniach i cukierniach zdecydowanie polepsza ich smak. Wynika to z faktu, że zmysł wzroku potrafi zakłócić funkcjonowanie ośrodka sytości znajdującego się w ludzkim mózgu.
Którą kolekcję wybierzesz do swojego wnętrza?